Премиерът на Румъния Марсел Чолаку заяви в национален ефир, че страната

...
Премиерът на Румъния Марсел Чолаку заяви в национален ефир, че страната
Коментари Харесай

Румънският премиер попиля австрийския канцлер: Ако сте тъп, вървете си у дома, сър. Напуснете Шенген, ако смятате, че е миграция

Премиерът на Румъния Марсел Чолаку съобщи в народен ефир, че страната му би трябвало да изиграе възможностите си до дъно по въпроса за Шенген, като сподели, че ще се бори " до последния миг " за присъединението на Румъния към зоната за свободно придвижване. 

Той счита, че би трябвало да се вземат по-строги ограничения против австрийския канцлер, единственият, който се опълчва. Чолаку загатна за " ориентиране " от страна на Путин, дирижиране на Нехамер от " някой различен ", заприказва и за съветски газ.

" Напуснете Шенген, в случай че смятате, че това е миграция ", обърна се косвено Чолаку към Карл Нехамер онлайн в студиото. " Що се отнася до Шенген, ще се боря до последния миг и считам, че това е вярно ", сподели министър председателят на Румъния Марсел Чолаку в сряда вечерта по Antena 3 на CNN, видя " Фокус " .

" Трябва да изиграем възможностите си до дъно ", съобщи още министър председателят, като добави, че единственият, който се опълчва, е канцлерът Нехамер, не Австрия, не австрийският народ ". Чолаку приказва и за резолюциите, признати от всички социалдемократически водачи, които поддържат " незабавното " присъединение на Румъния и България към Шенген.

" Ако по-голямата част от вашето семейство реши да поддържа Румъния и България, в случай че не сте съгласни, мисля, че Народно-европейското семейство би трябвало да вземе мярка, с цел да изключи Нехамер от него. Прекрачихме алената линия... Ако вие сте тъп и ние решим друго, приберете се вкъщи, сър. Напуснете Шенген, в случай че смятате, че това е миграция ", сподели дословно Чолаку. 

" Що се отнася до Шенген, ще се боря до последния миг и считам, че това е вярно. Имах среща с кметовете на огромните общини и им споделих: " Господа, считам, че най-глупавата румънската сентенция е: " наведена глава, сабята не я сече ". Необходимо е да изиграем възможностите си до дъно. Канцлерът Нехамер - тъй като не Австрия и не австрийците - съобщи доста ясно, че не е склонен без никаква мотивация ", съобщи още Марсел Чолаку. 

По отношение на съответни дейности министър председателят на Румъния посочи, че на неотдавнашната среща на европейските социалдемократи в Малага е призната резолюция, в която се поддържа присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство.

" Участвах в Малага с цялото европейско социалдемократическо семейство и имах резолюция на конгреса, гласувана от конгреса, че всички социалдемократически водачи, без изключение, подкрепят присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство незабавно. 

Още повече, че в този миг председателството на Европейския съвет принадлежи на Испания, където министър-председателят Педро Санчес доста ясно сподели, че ще направи всичко обвързвано с Испания и персонално с него, с цел да завърши един път вечно полемиката с Шенгенското пространство. Канцлерът Шолц ми сподели: " Марсел, ще направя всичко по силите си и с немската дипломация, с цел да се опитам да повлияя на решението на канцлера Нехамер ", показа Чолаку в народен ефир.

" Сред европейските социалдемократи имахме проблем с премиера на Словакия, който направи изказвания в поддръжка на Путин. Събрахме се, взехме решение и го изключихме от нашето семейство ", напомни той.

" Ако болшинството от вашето семейство реши да поддържа Румъния и България, в случай че вие не сте съгласни, мисля, че това европейско семейство би трябвало да вземе мярка да изключи господин Нехамер. Ето по какъв начин работи демокрацията ", уточни Чолаку.

" Не обичам лъжата, не обичам и лицемерието. Разбирам положителните планове, само че прекрачих алената линия, да не приказваме повече за положителни планове. Приемам те на благосклонност, до момента в който мога да приказвам с теб. Ако сте тъп и сме решили друго, прибирайте се господине, вървете си,господине, вие от Шенген, в случай че смятате, че е миграция. На първо място, това е оскърбление за всички румънци – както в страната, по този начин и отвън нея. Това е неправда. Румънците реагират по този метод, когато са онеправдани. Те знаят, че в този момент Румъния заслужава да бъде в Шенгенското пространство. И един канцлер на Австрия идва и споделя, че не е склонен, без да се оправдава. Тук е огромната ни драма. Пак споделям, когато преминеш алената линия без задръжки, можеш да бъдеш всеки даже в политическия свят, в този миг взимаш коренно решение. Господине, вие не сте с нас, Комисията ви споделя, Съветът ви споделя, Европейският парламент ви споделя, вашето европейско семейство ви споделя, цяла Европа ви споделя, че мястото на Румъния е в Шенгенското пространство и вие казвате " не ". Това значи, че сте режисиран от някой различен ", заключи Чолаку. 

" Господине, в случай че Путин ви насочва, тъй като към момента внасяте газ от Русия, махнете се от нашето семейство. Напускаш Шенген. Сложете бодлива тел, какво вършиме на границата ", сподели Чолаку. 

На друг въпрос Чолаку удостовери, че Австрия е блокирана от Румъния във всички старания на евроатлантическо равнище.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР